Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

placek drożdżowy z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszne ciasto na podwieczorek...:)

placek drożdżowy z rabarbarem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

placek drożdżowy z rabarbarem

 

 

Sposób przygotowania:

placek drożdżowy z rabarbarem
Z mąki, jajek (1 jajka, 4 żółtka), drożdży, mleka, cukru, roztopionej margaryny zagnieść ciasto i odstawić na bok, aż wyrośnie. Obrać rabarbar i pokroić w kostkę, posypać cukrem. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować, włożyć na brytfannę, na wierch wysypać rabarbar, przygotować posypkę i wyłożyć na rabarbar. Piec przez 40 minut.
placek drożdżowy z rabarbarem
wyrobione ciasto zostawić do wyrośniecia na ok. 30 minut
placek drożdżowy z rabarbarem
Wyłozone ciasto do brytfanny przykryć grubo rabarbarem