Sposób przygotowania:
Waniliowy drożdżowy z truskawkami i czekoladą
Margarynę roztopić i ostudzić, mleko lekko pogrzać. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól oraz cukier. Wymieszać.Dodać wydrążone ziarenka z wanilii. Jajko wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Przelać do suchych składników i wymieszać łyżką. Dodać margarynę i ponownie wymieszać łyżką. Następnie stopniowo wlewać mleko i wyrabiać ciasto. Wyrabiać ciasto do momentu gdy będzie odchodzić od ręki. Miskę wysmarować łyżką oleju i przełożyć ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić i lekko rozwałkować. Przełożyć do przygotowanej blaszki i zostawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posypać ciasto pokruszonymi herbatnikami. Truskawki sprawić i przekroić je na pół i ułożyć na rozcięciem do góry. Kruszonka: Do miski przełożyć mąkę, cukier i wymieszać. Następnie dodać kawałki masło i posiekać a potem lekko rozetrzeć w palcach. Posypać nią ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na około 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie po wyłączeniu piekarnika otworzyć i zostawić placek na 5-6 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i posypać startą na małych oczkach czekoladę. Smacznego!