Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Placek drożdżowy z warzywami i kiełbasą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Miała być pizza, ale z taką ilością farszu ten placek już pizzą być nie może ;) Danie wyszło bardzo smaczne i sycące. Podałam ze świeżymi pomidorami.

Placek drożdżowy z warzywami i kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek drożdżowy z warzywami i kiełbasą

 

 

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z warzywami i kiełbasą
Na patelnię wrzucić pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, smażyć chwilę, aż się wytopi, wrzucić posiekany por, zeszklić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchewkę, paprykę i cukinię oczyścić, obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić n patelnię, smażyć razem kila minut. Dodać pomidory obrane ze skórki, rozdrobnione i dusić aż całość odparuje. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem, oregano i papryką. Przestudzić lekko (sos najlepiej przygotować w czasie gdy ciasto na pizzę rośnie). Do misy wsypać mąkę i sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dodać oliwę, wlać całość do misy, zagnieść jednolite ciasto i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt i przełożyć na blachę (dużą, od piekarnika). Odstawić na 10 minut do napuszenia. Na ciasto wyłożyć sos, posypać tartym żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni, piec około 25 minut. Placek podawać na gorąco (chociaż na zimno też jest dobry), ze świeżymi pomidorami i sosem czosnkowym
Placek drożdżowy z warzywami i kiełbasą
Na patelnię wrzucić pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, smażyć chwilę, aż się wytopi, wrzucić posiekany por, zeszklić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Placek drożdżowy z warzywami i kiełbasą
Marchewkę, paprykę i cukinię oczyścić, obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić n patelnię, smażyć razem kila minut. Dodać pomidory obrane ze skórki, rozdrobnione i dusić aż całość odparuje.
Placek drożdżowy z warzywami i kiełbasą
ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt i przełożyć na blachę
Placek drożdżowy z warzywami i kiełbasą
EtNa ciasto wyłożyć sos, posypać tartym żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni, piec około 25 minut.ap 4