Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z warzywami i kiełbasą
Na patelnię wrzucić pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, smażyć chwilę, aż się wytopi, wrzucić posiekany por, zeszklić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchewkę, paprykę i cukinię oczyścić, obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić n patelnię, smażyć razem kila minut. Dodać pomidory obrane ze skórki, rozdrobnione i dusić aż całość odparuje. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem, oregano i papryką. Przestudzić lekko (sos najlepiej przygotować w czasie gdy ciasto na pizzę rośnie). Do misy wsypać mąkę i sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dodać oliwę, wlać całość do misy, zagnieść jednolite ciasto i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt i przełożyć na blachę (dużą, od piekarnika). Odstawić na 10 minut do napuszenia. Na ciasto wyłożyć sos, posypać tartym żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni, piec około 25 minut. Placek podawać na gorąco (chociaż na zimno też jest dobry), ze świeżymi pomidorami i sosem czosnkowym
anemon
Alex_M
dziękuję, było pysznie :)
reanja
Alex_M
:)