Sposób przygotowania:
Drożdżowe talarki z kapustą.
Dwie łyżki mąki, drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aż zaczną pracować. Do mąki wsypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Robimy dołek i do niego wlewamy drożdże oraz olej. Wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Wędlinę kroimy w plasterki, tak samo cebulę. Kapustę szatkujemy, a papryką kroimy w piórka. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek, a następnie smarujemy koncentratem. I zaczynamy układać nadzienie. Najpierw cebula, a za nią....wędlina, papryka, pieczarki i całość posypujemy kapustą. Można odrobiną posolić. Zwijamy rulon, który kroimy na 2 cm plastry. Następnie układamy luźno na blasze wyłożonej papierem. Jeszcze z 15 min aby odpoczęło i podrosło. Przed wsadzeniem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni smarujemy brzegi mlekiem. Pieczemy około 25 min.
KasiaJulcia