Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Drożdżowe talarki z kapustą.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Drożdżowy słony wypiek nadziany warzywami.

Drożdżowe talarki z kapustą. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe talarki z kapustą.

 

  • 600 g mąki
  • 5 łyżek oleju
  • szklanka ciepłej wody
  • 1/4 kostki świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • 300 g wędliny
  • 2 cebule
  • 1 świeża papryka
  • 5 średnich pieczarek
  • dwie garści szatkowanej kapusty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kieliszek mleka

Sposób przygotowania:

Drożdżowe talarki z kapustą.
Dwie łyżki mąki, drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aż zaczną pracować. Do mąki wsypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Robimy dołek i do niego wlewamy drożdże oraz olej. Wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Wędlinę kroimy w plasterki, tak samo cebulę. Kapustę szatkujemy, a papryką kroimy w piórka. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek, a następnie smarujemy koncentratem. I zaczynamy układać nadzienie. Najpierw cebula, a za nią....wędlina, papryka, pieczarki i całość posypujemy kapustą. Można odrobiną posolić. Zwijamy rulon, który kroimy na 2 cm plastry. Następnie układamy luźno na blasze wyłożonej papierem. Jeszcze z 15 min aby odpoczęło i podrosło. Przed wsadzeniem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni smarujemy brzegi mlekiem. Pieczemy około 25 min.
Drożdżowe talarki z kapustą.
Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy z mąką.
Drożdżowe talarki z kapustą.
Cienko rozwałkowany placek smarujemy koncentratem pomidowym.
Drożdżowe talarki z kapustą.
Zaczynamy układać nadzienie...pierwsza idzie cebula.
Drożdżowe talarki z kapustą.
Zwinięty rulon kroimy na 2 cm plastry i układamy na blaszce.