Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy ze śliwkami
Przygotowanie;
Przygotować rozczyn z drożdży.Utrzeć dokładnie na puszystą masę żółtka z cukrem.Tłuszcz roztopić i ogrzać mąkę.Do ogrzanej i przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn,utarte żółtka i wyrabiać ciasto do odpowiedniej gęstości,dodając ciepłe mleko.
Na końcu dodać stopiony tłuszcz i wszystkie składniki,wyrabiać 20-30 minut.Pozostawić do wyrośnięcia.Następnie wyłożyć ciasto na stół lub stolnicę,rozwałkować i uformować placek w kształcie blachy,przenieść na wałku na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Powierzchnię placka posmarować jajkiem i ułożyć gęsto umyte,osączone i przepołowione śliwki ( skórką do ciasta). Ciasto nakryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec.Przed upieczeniem posypać śliwki po wierzchu kruszonką-lub po upieczeniu cukrem pudrem..
Przygotować rozczyn z drożdży.Utrzeć dokładnie na puszystą masę żółtka z cukrem.Tłuszcz roztopić i ogrzać mąkę.Do ogrzanej i przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn,utarte żółtka i wyrabiać ciasto do odpowiedniej gęstości,dodając ciepłe mleko.
Na końcu dodać stopiony tłuszcz i wszystkie składniki,wyrabiać 20-30 minut.Pozostawić do wyrośnięcia.Następnie wyłożyć ciasto na stół lub stolnicę,rozwałkować i uformować placek w kształcie blachy,przenieść na wałku na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Powierzchnię placka posmarować jajkiem i ułożyć gęsto umyte,osączone i przepołowione śliwki ( skórką do ciasta). Ciasto nakryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec.Przed upieczeniem posypać śliwki po wierzchu kruszonką-lub po upieczeniu cukrem pudrem..