justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Placek drożdżowy ze śliwkami.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo dobry placek, zamiast śliwek można użyć każde owoce, według własnego upodobania.

Placek drożdżowy ze śliwkami.

Składniki:

Placek drożdżowy ze śliwkami.

 

 

  • nadzienie
  • 1/5kg śliwek
  • 3 łyżki galaretki agrestowej (może być inna)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szkl. mleka

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy ze śliwkami.
Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej dołek na środku. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i wlać w dołek w mące. Pozostawić na 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Dodać mleko, cukier, sól i roztopione masło. Wyrobić ciasto. Zagnieść. Ponownie odstawić pod przykryciem, aby ciasto wyrosło zwiększając dwukrotnie swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Na stole wysypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto, a następnie umieścić je na natłuszczonej i wyłożonej papierem blasze. Uformować niewysoki brzeg. Ciasto posmarować mlekiem i na wierzchu ułożyć śliwki. Piec ok. 30 minut. Podgrzać galaretkę i posmarować nią śliwki.