Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy ze śliwkami.
Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej dołek na środku. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i wlać w dołek w mące. Pozostawić na 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Dodać mleko, cukier, sól i roztopione masło. Wyrobić ciasto. Zagnieść. Ponownie odstawić pod przykryciem, aby ciasto wyrosło zwiększając dwukrotnie swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Na stole wysypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto, a następnie umieścić je na natłuszczonej i wyłożonej papierem blasze. Uformować niewysoki brzeg. Ciasto posmarować mlekiem i na wierzchu ułożyć śliwki. Piec ok. 30 minut. Podgrzać galaretkę i posmarować nią śliwki.
łakomczuszka
eli_555