Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy ze śliwkami
Drożdże rozetrzeć z dodatkiem łyżki cukru, rozprowadzić kilkoma łyżkami letniego mleka, dodać nieco mąki, wymieszać i pozo¬stawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy drożdże podwoją swą objętość, dodać przesianą pozostałą mąkę, żółtka, mleko, cukier (żółtka można utrzeć z cukrem) oraz 1 paczkę cukru waniliowego i stopione letnie masło. Wyrobić doskonale drewnianą łyżką i ponownie .pozostawić do wyrośnięcia. Blachę (dużą) posmarować masłem i uformować na niej placek z ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia. Śliwki umyć, osuszyć, wydrelować przekrawając każdą na pól. Przygotowane owoce ułożyć ściśle obok siebie na powierzchni placka, skórką do spodu. Placek pozostawić do wyrośnięcia, upiec. Upieczony placek posypać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Po. wystygnięciu pokrajać na porcje. Najsmaczniejszy będzie podany z dodatkiem płynnej lub ubitej na pianę słodkiej śmietanki.