anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Placek drwala

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smakowity placek drwala:)

Placek drwala

Składniki:

Placek drwala

 

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • Farsz:
  • 40 dkg mięsa wołowego z kotleta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej
  • papryki mielonej
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania:

Placek drwala
Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę, chwilkę jeszcze podsmażać.
Wlać wodę, dodać sól, pieprz, paprykę i zmiażdżony czosnek, dusić aż mięso będzie miekkie.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody, wlać do sosu i mieszając,doprowadzić do wrzenia, aż sos sie zagęści.
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce razem z cebulą.
Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszać, usmażyć 2 duże placki.
Na gotowe placki polać sos razem z mięsem, zwinąc na pół.
Podawać na gorąco.

Smacznego.