haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 339]

Placek jabłkowo-budyniowy z lodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolejna stara recepta na pyszny placek. Słodki, waniliowy z soczystymi jabłkami, po prostu trudno się oprzeć!

Placek jabłkowo-budyniowy z lodami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Placek jabłkowo-budyniowy z lodami

 

  • 500 g maki
  • 275 g masła lub margaryny
  • 2 jaja
  • 200 g cukru
  • budyń waniliowy
  • 1/2 litra mleka
  • 6 jabłek
  • cukier puder do posypania
  • lody

Sposób przygotowania:

Placek jabłkowo-budyniowy z lodami
1. Z 250g mąki, 125g tłuszczu, 75g cukru i jednego jajka zagniotłam ciasto i odstawiłam do lodówki na 1-2 godzin.

2. Pozostałą mąkę, tłuszcz, cukier i jajko zagniotłam osobno i również wstawiłam do lodówki.

3. Jabłka obrałam i pokroiłam na ósemki. Budyń ugotowałam według przepisu na opakowaniu.

4. Pierwsze ciasto wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam i wyłożyłam nim dno blachy.

5. Spód piekłam 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyłożyłam na niego budyń i poukładałam ściśle cząstki jabłek.

6. Resztę ciasta z lodówki rozszarpałam na powierzchni jabłek i piekłam 35 minut w temperaturze 200 stopni.

7. Ciasto posypałam cukrem pudrem (dobre jest zarówno na zimno, jak i podgrzane w mikrofali) i podawałam z lodami.
Placek jabłkowo-budyniowy z lodami
Najpierw zagniatamy dwie kule ciasta z maki, tłuszczu i jajek.
Placek jabłkowo-budyniowy z lodami
Obie kule wstawiamy do lodówki na 1-2 godzin.
Placek jabłkowo-budyniowy z lodami
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, a budyń gotujemy.
Placek jabłkowo-budyniowy z lodami
Na podpieczony spód wykładamy budyń i jabłka.
Placek jabłkowo-budyniowy z lodami
Na wierzch rozkruszamy lub ścieramy na grubych oczkach resztę ciasta.
Placek jabłkowo-budyniowy z lodami