Sposób przygotowania:
Placek jabłkowo-budyniowy z lodami
1. Z 250g mąki, 125g tłuszczu, 75g cukru i jednego jajka zagniotłam ciasto i odstawiłam do lodówki na 1-2 godzin.
2. Pozostałą mąkę, tłuszcz, cukier i jajko zagniotłam osobno i również wstawiłam do lodówki.
3. Jabłka obrałam i pokroiłam na ósemki. Budyń ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
4. Pierwsze ciasto wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam i wyłożyłam nim dno blachy.
5. Spód piekłam 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyłożyłam na niego budyń i poukładałam ściśle cząstki jabłek.
6. Resztę ciasta z lodówki rozszarpałam na powierzchni jabłek i piekłam 35 minut w temperaturze 200 stopni.
7. Ciasto posypałam cukrem pudrem (dobre jest zarówno na zimno, jak i podgrzane w mikrofali) i podawałam z lodami.
2. Pozostałą mąkę, tłuszcz, cukier i jajko zagniotłam osobno i również wstawiłam do lodówki.
3. Jabłka obrałam i pokroiłam na ósemki. Budyń ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
4. Pierwsze ciasto wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam i wyłożyłam nim dno blachy.
5. Spód piekłam 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyłożyłam na niego budyń i poukładałam ściśle cząstki jabłek.
6. Resztę ciasta z lodówki rozszarpałam na powierzchni jabłek i piekłam 35 minut w temperaturze 200 stopni.
7. Ciasto posypałam cukrem pudrem (dobre jest zarówno na zimno, jak i podgrzane w mikrofali) i podawałam z lodami.
BozenaMatuszczyk
Placek kusi smakiem i wyglądem a do tego lody - pychotka.;)