aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Placek kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo dobre ciasto z wkładką z wiórek kokosowych, rewelacja! Lekkie ciasto z pyszną masą! Polecam !

Placek kokosowy

Składniki:

Placek kokosowy

 

  • Placek kokosowy:
  • 7 białek
  • 25 dag cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • Placek czekoladowy:
  • 7 jaj
  • 28 dag cukru
  • 0,5 łyżeczki amoniaku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao
  • 24 dag mąki pszennej
  • Krem:
  • 0,5 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 15 dag cukru
  • 7 szt żółtka
  • 1 masło
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • DODATKOWO:
  • do dekoracji wiórki kokosowe
  • 1 polewa czekoladowa gotowa

Sposób przygotowania:

Placek kokosowy
Placek kokosowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczeni i sok z cytryny mieszamy wykładamy na dużą formę i pieczemy około 35 minut. Placek czekoladowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy amoniak, kakao mękę pszenną, proszek do pieczenia mieszamy wykładamy na dużą formę i pieczemy około 35 minut. Chłodny przekrawamy na pół. Krem: Całe jajko i żółtka ucieramy mikserem z cukrem i budyniem śmietankowym (w proszku). Mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy utarte jajka, ubijamy na parze. Studzimy i łączymy z utartą z margaryną. Przełożenie ciasta kokosowego: Placek czekoladowy- połowa kremu- placek kokosowy- połowa kremu- placek czekoladowy- polewa- dekorujemy kokosem.