Sposób przygotowania:
Placek czekoladowy z masą
BISZKOPT KAKAOWY: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić n sztywno, dodać cukier i ubić na puszystą pianę. Dodać żółtka i wmieszać na najmniejszych obrotach robota. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i dodawać delikatnie po trochu i wmieszać łyżką. Ciasto wylać na wysmarowaną brytfannę i upiec w 180 st. przez 30 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Później przeciąć wzdłuż na pół. PLACEK KOKOSOWY: Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Kokos wymieszać z cukrem i wmieszać go łyżką do ubitych białek. Piec 20 minut w 180 st. MASA: Odlać większą część mleka i zagotować. W mniejszej odlanej ilości rozrobić wszystkie składniki prócz margaryny i galaretki. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobione składniki w mniejszej ilości mleka i mieszać aż zgęstnieje. Dodać na koniec galaretkę w proszku. Odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna, utrzeć ją z margaryną. Dolną przeciętą część ciasta posmarować powidłami. Wyłożyć na niego 1/2 masy. Następnie dać na masę placek kokosowy, wyrównać dokładnie. Później dać drugą część masy i przykryć cały placek drugą częścią placka kakaowego. Przygotować polewę kawową jak podano na opakowaniu. Cały placek wysmarować tą polewą. Na sam koniec placek posypać startą czekoladą. Smacznego!
pioge7