Sposób przygotowania:
Placek królewski wg gosia47-47
Galaretki przygotować, każdą osobno, jak podano na opakowaniu. Odstawić do całkowitego stężenia. BISZKOPT: Podzielić składniki na dwie równe części. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej części składników dodać orzechy. Przygotować dwa biszkopty. Pianę ubić z białek, dodać cukier, żółtka. Następnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsiać do ciasta. Dodać kakao. Wymieszać. Wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Upiec biszkopta w 180 st. przez ok. 25 minut. Tak samo przygotować drugiego biszkopta tylko dodać do niego orzechy zmielone. Także upiec biszkopt. Oba biszkopty odstawić do ostudzenia i przekroić wzdłuż na pół. MASA: Odlać trochę mleka, resztę zagotować. Do odlanej części dać: cukier wanilinowy, maki i żółtka. Gdy się mleko zagotuje wlać mleko z roztartymi składnikami i wymieszać aż się budyń zagotuje. Odstawić do zimna. Gdy będzie zimne margaryny utrzeć z cukrem i dodawać po trochu. Powstanie fajna, puszysta masa. Biszkopt kakaowy wysmarować odrobiną masy. Przykryć połową biszkopta orzechowego. Dać trochę masy, rozetrzeć. Ułożyć na masie delicję. Następnie przykryć znowu masą i plackiem czekoladowym. Dać znowu trochę masy i pokrojone w kostki galaretki (odstawić trochę do dekoracji). Przykryć galaretki masą i biszkoptem orzechowym. Rozetrzeć resztę masy. Posypać kostkami galaretki. Przygotować polewę: do garnuszka dać wszystkie składniki. Zagotować, cały czas mieszając do rozpuszczenia się margaryny. Polać jeszcze ciepłą polewą po placku,. Odstawić do zimna.