Sposób przygotowania:
Placek królewski 5
CIASTO: wysypać mąkę, dodać cukier, wyrobić rowek, dodać jajko, sodę, miód i margarynę. Całość dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć na wysmarowane brytfanny i upiec w 180 st. na złoty kolor. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Na zmniejszonych obrotach miksera dodać żółtka i nadal ubijać. Łyżką wmieszać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Piec ok. 20-25 minut w 180 st. MASA BUDYNIOWA: 300 ml mleka zagotować. W pozostałej ilości mleka rozpuścić: mąki, jajka, żółtko, cukier wanilinowy. Zalać gotujące się mleko. Mieszać do uzyskania gęstej masy. Odstawić aż masa będzie masa zimna. Margarynę utrzeć, dodać cukier i gdy ładnie się już to utrze dodawać po trochu budyniu.Na dolną część CIASTA wyłożyć połowę masy budyniowej. Wyrównać, dać na to biszkopt i przykryć drugą częścią masy. Przełożyć drugim CIASTEM. Udekorować np. roztopioną czekoladą i lukrem. Na boki można wyłożyć wiórki kokosowe. Polecam