Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Placek lotaryński

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

coś świetnego w smaku a ten zapach mniam

Placek lotaryński

Składniki:

Placek lotaryński

 

Sposób przygotowania:

Placek lotaryński
Z mąki, masła, 4 łyżek mleka i 1/4 łyżeczki soli zagnieść ciasto i zostawić je na 30 minut. Obierz i drobno posiekaj cebule, pokrój boczek w kostkę. Rozpuść masło na patelni i podduś w nim boczek z cebulą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zmieszaj śmietanę, resztę mleka i jaja. Dodaj ser i cebulę z boczkiem oraz przyprawy. Wszystko jeszcze raz dobrze wymieszaj. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim posmarowana masłem i posypaną mąką formę do pieczenia. Ułóż ciasto tak, by tworzyło brzegi wysokie na 3 cm brzegi. Ułóż masę serowo-jajeczną na cieście i piecz około 30 minut.

Tagi:

tarta placek