mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Placek makowy z maminego brulionu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto nieskomplikowane idealna na niedzielne popołudnia

Placek makowy z maminego brulionu

Składniki:

Placek makowy z maminego brulionu

 

  • Ciasto:
  • 50 dkg maki
  • szkl. cukru
  • margaryna
  • 4 jajka (2 żółtka, 2 całe)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • troszkę amoniaku
  • Masa makowa:
  • 20 dkg sparzonego o zmielonego maku
  • 2 białka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki tłuszczu
  • olejek migdałowy
  • Masa orzechowa:
  • margaryna
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • szkl. orzechów zmielonych
  • 2 łyżeczki wywaru z kawy rozpuszczalnej
  • ewentualnie alkohol do smaku
  • Dodatkowo:
  • dżem,
  • polewa

 

Sposób przygotowania:

Placek makowy z maminego brulionu
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki Masa makowa: składniki zmiksować, na koniec dać ubitą z białek pianę, proszek do pieczenia i olejek. Wymieszać. Z ciasto, maku i dżemu upiec 2 placki: 1 placek: ciasto- mak- ciasto 2 placek: ciasto- dżem- ciasto Masa orzechowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać orzechy. Na koniec kawę i alkohol. Przełożenie: 1 placek- masa orzechowa- 2 placek- polewa.