ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Placek marchewkowy z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybkie ciasto dla małych łakomczuchów

Placek marchewkowy z orzechami

Składniki:

Placek marchewkowy z orzechami

 

  • 15 dag marchewki
  • 10 dag cukinii
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • 5 dag bułki tartej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru pudru
  • 3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • marcepanowe marcheweczki
  • melisa cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Placek marchewkowy z orzechami
Obierz i oczyść marchewkę oraz cukinię.Zetrzyj warzywa na tarce o drobnych oczkach.Białka jajek oddziel od żółtek.Z białek z dodatkiem 3 łyżek wody ubij sztywną pianę.Ubijając,dosypuj cukier.Pianę wymieszaj z żółtkami.Dodaj orzechy,bułkę tartą i proszek do pieczenia.Wymieszaj.Warzywa dobrze odciśnij,dodaj do ciasta.Delikatnie wymieszaj.Nasmaruj tłuszczem blachę,rozsmaruj w niej ciasto.Piecz 15 minut w temperaturze 200`C.Ostudź.Przygotuj lukier:cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny.Posmaruj ciasto.Odstaw do zastygnięcia.Pokrój na porcje,udekoruj melisą i marcepanowymi marcheweczkami.