luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Placek marmurkowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Na deser polecamy pyszne ciasto - delikatny placek z maślanką i orzechami.

Placek marmurkowy

Składniki:

Placek marmurkowy

 

  • 200 gram maki pszennej
  • 150 ml. kefiru lub maslanki
  • 2 jajka
  • 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 60 ml. oleju
  • 3 lyzki posiekanych orzechow (u mnie laskowe)
  • 3 lyzki rodzynek
  • 3 lyzki platkow owsianych
  • 130 gram cukru lub 10,5 ml. slodziku(dalam slodzik)
  • kilka kropli aromatu migdalowego
  • 1 plaska lyzka kakao

Sposób przygotowania:

Placek marmurkowy
Z podanych skladnikow wychodzi 9 kawalkow ciasta , a jeden kawalek ma ok.200 kcal.



Do miski wlac maslanke, olej, wbic jajka i wymieszac trzepaczka. Do drugiej miski wsypac make, proszek do pieczenia, platki owsiane, orzechy i rodzynki, wymieszac. Suche skladniki wsypac do mokrych, dodac slodzik i aromat migdalowy, wymieszac. Odlozyc 5 lyzek ciasta i wsypac lyzke kakao, wymieszac.Mala blaszke wylozyc papierem do pieczenia, dodawac na zmiane ciasto jasne i ciemne. Piec ok. 30 min. w temp. 175 stopni.