misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Placek migdałowy 5

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto efektowne , nadające sie na rózne uroczystości i bardzo podzielne.

Placek migdałowy 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek migdałowy 5

 

  • Biszkopt:
  • # 7 jaj
  • # 1 szklanka cukru
  • # 5 łyżek mąki
  • # 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • # 2 łyzki kakao

 

 

  • Krem:
  • # 1/2 l mleka
  • # 5 żółtek
  • # cukier waniliowy
  • # 1 szklanka cukru
  • # 30 dkg margaryny
  • # 2 łyżki kakao
  • # 2 łyżki budyniu waniliowego
  • # 1 czekolada ciemna
  • # 40 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Placek migdałowy 5
Białka ubić na sztywno, dodać cukier , pozostałe składniki delikatnie wmieszać łyżką i wylać na przygotowaną formę (tradycyjną blaszkę). Upiec w średnio nagrzanym piekarniku a po wystudzeniu przekroić na pół.

Następnie przygotować placek orzechowy. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać miód , migdały i pozostałe składniki, wymieszać i upiec w takiej samej formie jak biszkopt.Teraz wykonać krem . 5 żółtek ubić z cukrem na puszysty krem . 1 szklankę mleka zagotować a w drugiej rozmieszać budyń. Wrzącym mlekiem zaparzyć żółtka wlać drugie mleko zagotować mieszając aż powstanie gęsty budyń( nie musi być bardzo gęsty). Następnie utrzeć margarynę , dodać kakao i ciągle ucierając dodawać po trochę ostudzony budyń. Na końcu dodać ze 3 łyżki spirytusu i wkręcić rozpuszczoną czekoladę(niekoniecznie). Przekładać placki w kolejności : biszkopt +masa+placek migdałowy+ masa +biszkopt. Wierzch polać polewa.Najlepiej smakuje na następny dzień i później.
Placek migdałowy 5
Świetne ciasto tortowe
Placek migdałowy 5
Wykonanie biszkoptu. Białka ubić na sztywno
Placek migdałowy 5
dodać cukier
Placek migdałowy 5
pozostałe składniki delikatnie wmieszać łyżką i wylać na przygotowaną formę (tradycyjną blaszkę). Upiec w średnio nagrzanym piekarniku w temp.160#C ok. pół godz.