Sposób przygotowania:
Placek migdałowy 5
Białka ubić na sztywno, dodać cukier , pozostałe składniki delikatnie wmieszać łyżką i wylać na przygotowaną formę (tradycyjną blaszkę). Upiec w średnio nagrzanym piekarniku a po wystudzeniu przekroić na pół.
Następnie przygotować placek orzechowy. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać miód , migdały i pozostałe składniki, wymieszać i upiec w takiej samej formie jak biszkopt.Teraz wykonać krem . 5 żółtek ubić z cukrem na puszysty krem . 1 szklankę mleka zagotować a w drugiej rozmieszać budyń. Wrzącym mlekiem zaparzyć żółtka wlać drugie mleko zagotować mieszając aż powstanie gęsty budyń( nie musi być bardzo gęsty). Następnie utrzeć margarynę , dodać kakao i ciągle ucierając dodawać po trochę ostudzony budyń. Na końcu dodać ze 3 łyżki spirytusu i wkręcić rozpuszczoną czekoladę(niekoniecznie). Przekładać placki w kolejności : biszkopt +masa+placek migdałowy+ masa +biszkopt. Wierzch polać polewa.Najlepiej smakuje na następny dzień i później.
Następnie przygotować placek orzechowy. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać miód , migdały i pozostałe składniki, wymieszać i upiec w takiej samej formie jak biszkopt.Teraz wykonać krem . 5 żółtek ubić z cukrem na puszysty krem . 1 szklankę mleka zagotować a w drugiej rozmieszać budyń. Wrzącym mlekiem zaparzyć żółtka wlać drugie mleko zagotować mieszając aż powstanie gęsty budyń( nie musi być bardzo gęsty). Następnie utrzeć margarynę , dodać kakao i ciągle ucierając dodawać po trochę ostudzony budyń. Na końcu dodać ze 3 łyżki spirytusu i wkręcić rozpuszczoną czekoladę(niekoniecznie). Przekładać placki w kolejności : biszkopt +masa+placek migdałowy+ masa +biszkopt. Wierzch polać polewa.Najlepiej smakuje na następny dzień i później.
kinga66