marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placek miodowo-migdałowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wszystkie składniki na ciasto ubić,dodając stopniowo mąkę,miód,zmielone migdały,przyprawy korzenne.Wlać masę do blachy.Wstawić do piekarnik

Placek miodowo-migdałowy.

Składniki:

Placek miodowo-migdałowy.

 

  • 25 dag.rozpuszczonego masła,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki płynnego miodu,np pszczelego,
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów,garstkę całych migdałów odłożyć do dekoracji,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i tyle samo cynamonu sproszkowanego,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • tłuszcz do formy,
  • arkusz papieru pergaminowego do formy.

 

Sposób przygotowania:

Placek miodowo-migdałowy.
Jajka ubić na sztywno z cukrem.Dodać mielone migdały,miód pszczeli,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz przyprawy korzenne jak cynamon i imbir sproszkowany po jednej łyżeczce.Ca-
-ły czas ucierając,wlać roztopione masło.Płaską formę do placków
wysmarować i wyłożyć arkuszem pergaminu do pieczenia,aby wyst-
-awał poza jej krawędzie.Wylać masę do formy i położyć na wierzch
garstkę całych migdałów,rozmieszczając je po powierzchni ciasta.
Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 190 st.C
i piec ok.60 min.