mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Placek na zimno z maminego brulionu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

pamiętam ten placek z mojej komunii, był naprawdę pyszny

Placek na zimno z maminego brulionu

Składniki:

Placek na zimno z maminego brulionu

 

  • 9 jaj
  • 3 cukry waniliowe
  • 3 szkl. cukru pudru
  • 0,5 l. smietany kwaśnej
  • 0,5 l. kwaśnego mleka
  • 0,5 l. mleka słodkiego
  • 25 dkg masła
  • Dodatkowo:
  • Sok z cytryny
  • łyżka kawy mielonej
  • łyżka kakao
  • biszkopty
  • rodzynki

 

Sposób przygotowania:

Placek na zimno z maminego brulionu
Jaja ubić z cukrem waniliowym. Mleko słodkie zagotować. śmietanę i mleko kwaśne razem z jajkami ubijać i wymieszać razem i wlać z cukrem na gotujące się mleko. Ogrzewać na bardzo małym ogniu. Wylać do szmacianego worka i czekać aż ścieknie. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce sera. Ucierać. Po wyrobieniu podzielić na 3 części. Do pierwszej dać sok z cytryny. Do drugiej kawę Do trzeciej kakao. Blachę wyłożyć folią aluminiową. 

Na spód dać biszkopty, obsypać rodzynkami. Ser z cytryną na spód, potem z kawy a potem kakao.