gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Truskawkowe niebo w gębie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobry placek, polecam go zrobić. Idealne połączenie ciasta i owoców sprawia, że każdy go wypróbuje.

Truskawkowe niebo w gębie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowe niebo w gębie

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • DODATKOWO
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 40 dag truskawek

Sposób przygotowania:

Truskawkowe niebo w gębie
Przygotować galaretkę jak podano na opakowaniu. BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier. Do ubitej piany dodać żółtka. Wmieszać łyżką mąkę i proszek do pieczenia. Całość przełożyć do wysmarowanej brytfanny i piec ok. 25 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. MASA: odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować. W połowie szklanki rozmącić wszystkie składniki prócz cukru i margaryny. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Margarynę zmiksować z cukrem, dodawać zimnego budyniu. Masę wyłożyć na biszkopta. Wyłożyć truskawki (wcześniej umyte i obrane z szypułek). Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Truskawkowe niebo w gębie
Na sam początek upiec biszkopta z podanych składników
Truskawkowe niebo w gębie
Przygotować budyń z podanych składników.
Truskawkowe niebo w gębie
Margarynę utrzeć z cukrem i dodać zimny budyń.
Truskawkowe niebo w gębie
Na biszkopta wyłożyć masę, truskawki i zalać galaretką.