Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Ciasto z jabłkami i makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczne i aromatyczne na różne okazje i bez okazji

Ciasto z jabłkami i makiem

Składniki:

Ciasto z jabłkami i makiem

 

  • 50 dag maku
  • 10 dag masła
  • 4-5 jajek
  • 3 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka tak by było 30 dag
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek miodu
  • 4 łyżki posiekanych bakalii
  • 1 olejek migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i makiem
Wypłukany mak zalewamy mlekiem i gotujemy 15-20 minut. Następnie studzimy i mielimy 2-3 krotnie w maszynce. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka, cukier i masło łączymy miksując około 15 minut na jednolitą masę. Dodajemy mak, jabłka oraz pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.
Smacznego