kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Placek po węgiersku,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny obiad na chłodniejsze dni

Placek po węgiersku, Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placek po węgiersku,

 

  • 1 kg łopatki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1/2 kubka śmietany 18% ( 330ml)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

 

  • DODATKOWO PLACKI ZIEMNIACZANE

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • mąka ( tyle aby ciasto było dość zwarte )

 

Sposób przygotowania:

Placek po węgiersku,
Cebulę kroimy na pół i następnie w piórka. Lekko podduszamy, zciągamy z patelni i odkładamy na później do miseczki. Mięso kroimy na kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, wraz z majerankiem, papryką, dokładnie mieszamy i przykrywamy. Prużymy tak aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie już miękkie, odkrywamy i dodajemy cebulę, koncentrat pomidorowy. Przemieszamy razem i na koniec dodajemy śmietanę. Wyłączamy gaz pod patelnią, przykrywamy.Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i na całości wylewamy ciasto na placki ziemniaczane. Smażymy z dwóch stron na złoto. Przekładamy placek na talerz na środek za pomocą łyżki nakładamy mięso. Smacznego
Placek po węgiersku,
Etapp 1 - mięso pokrój w kostkę i wrzuć z przyprawami na patelnię
Placek po węgiersku,
Etap 2 - pokrój cebulę w piórka i lekko podsmaż na patelni
Placek po węgiersku,
Etap 3 - na całej patelni rozłóż ciasto na placki i usmaż