anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Placek półkruchy z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis na to ciasto pochodzi ze starego zeszytu z przepisami i jak to bywa z takimi zapiskami były one mało precyzyjne, ale się udało.

Placek półkruchy z wiśniami

Składniki:

Placek półkruchy z wiśniami

 

  • wiśnie - 1 kg
  • CIASTO:
  • mąka tortowa - 3 szk.
  • cukier puder - 1 szk.
  • masło - 250 g
  • żółtka - 5 szt.
  • śmietana kwaśna 12% - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy - 16 g
  • KRUSZONKA:
  • mąka tortowa - 1 szk.
  • cukier puder - 1 szk.
  • masło - 100 g

 

Sposób przygotowania:

Placek półkruchy z wiśniami
Wszystkie składniki ciasta siekam nożem, a następnie szybko zagniatam ciasto. Zawijam je w folię spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiam dno formy o wymiarach 21x32 cm i nakłuwam je widelcem. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180°C. Z wiśni usuwam pestki i układam je równą warstwą na cieście. Składniki kruszonki zagniatam tak, aby powstały grudki i rozsypuję na wiśniach. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 40 minut. Upieczone wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.

Tagi:

ciasto placek