Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Placek przekładany musem owocowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placek przekładany musem owocowym

Placek przekładany musem owocowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek przekładany musem owocowym

 

 

  • Ciasto II:
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag suchego maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Ciasto III:
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag kokosu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1/2 szkl wody
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Placek przekładany musem owocowym
Ciasto I: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodać cukier oraz żółtka. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i całość utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, które następnie delikatnie wymieszać i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temp. 180 st. przez 20 min. W ten sam sposób upiec pozostałe ciasta. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Brzoskwinie obrać i również pokroić w plasterki. Jabłka wraz z brzoskwiniami wrzucić do garnka, dodać wodę, cukier i gotować na małym ogniu, aby owoce się rozgotowały. Gdy owoce będą całkowicie rozgotowane, dodać sypką galaretkę, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Gdy mus jabłkowy będzie zimny i zacznie gęstnieć, przełożyć nim placki w dowolnej kolejności. Wierzch ciast polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.
Placek przekładany musem owocowym
Placek przekładany musem owocowym
Placek przekładany musem owocowym
Placek przekładany musem owocowym