kasia1831990

kasia1831990

Kucharz
[Przepisów: 6]

Placek sabiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ciasto Sabiny upiec biszkopt z 4 jaj ciemny

Placek sabiny

Składniki:

Placek sabiny

 

  • MASA BUDYNIOWA
  • 3 szkl. mleka
  • 20 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie karmelowe

 

 

  • MASA ŚMIETANKOWA
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szkl. gorącej wody
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3/4 l kremówki
  • 6 łyżek podru
  • czekolada do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Placek sabiny


MASA BUDYNIOWA 

2 szkl. mleka zagotować z masłem. 1 szkl. mleka wymieszać z cukrem i budyniem. Gorący budyń wlać na biszkopt

MASA ŚMIETANKOWA

kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szkl. gorącej wody rozpuścić w tym żelatynę.  Śmietanę ubić z cukrem i dodawać chłodną kawę.  Wyłożyć na masę budyniową na wierzch potrzeć czekoladę



BISZKOPT CIEMNY

Ubić białko na sztywno dodać cukier i zółtka.Dodać mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.Wylać na formę do pieczenia. piec w piekarniku 30-35 minut w temperaturze 180 C