Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Placek serowo-szczypiorkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczny placek,który smakuje na gorąco i na zimno.Możemy podać udekorowany ketchupem.Idealny na kolację.

Placek serowo-szczypiorkowy

Składniki:

Placek serowo-szczypiorkowy

 

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 10 dag startego żółtego sera ( 2 łyżki odkładamy do posypania placka )
  • 2 jajka
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (ostrej lub słodkiej )
  • 2 łyżki stopionego masła lub margaryny
  • pół szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Placek serowo-szczypiorkowy
Do mąki dodajemy sól,paprykę w proszku,szczypiorek i ser,dokładnie mieszamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem,dodajemy z masłem do mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Pod koniec pieczenia placek posypujemy odłożonym serem,zapiekamy do roztopienia się sera.