blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Placek śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Placek śliwkowy

Składniki:

Placek śliwkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Placek śliwkowy
Przygotować ciasto: tłuszcz utrzeć ze szklanką cukru, cukrem waniliowym 1 szczyptą soli na gładką masę. Kolejno, ciągle ucierając, wbijać 4 jajka. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Blachę posmarować tłuszczem, przełożyć na nią ciasto. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, owoce poukładać na cieście. Piec godzinę w temperaturze 175°C. Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z trzema łyżkami cukru, pozostałymi jajkami i cynamonem. Po 30 minutach pieczenia polać ciasto, piec jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze.