pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Placek Toffi

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na karmel można posypać sparzone orzechy włoskie lub płatki migdałowe.

Placek Toffi

Składniki:

Placek Toffi

 

  • BISZKOPT:
  • 8 jaja,
  • 4 łyżki mąka ziemniaczana,
  • 8 łyżek cukier,
  • 4 łyżki mąka krupczatka,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • PLACEK TOFFI
  • 1/2 margaryna kostka,
  • 0,75 szklanki mąka krupczatka,
  • 0,75 szklanki mąka pszenna,
  • 1/4 szklanki cukier puder,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtko jaja,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 litr śmietana kremówka,
  • 3 śmietanki fix,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 mleko skondensowane słodzone

 

Sposób przygotowania:

Placek Toffi
BISZKOPT: Z jajek ubijamy pianę. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w temp. 180°C przez około 35 minut CIASTO KRUCHE: ½ kostki palmy, 0,75 szklanki krupczatki, 0,75 szklanki mąki wrocławskiej- składniki te wymieszać i posiekać nożem. Następnie dodać 0,25 szklanki cukru pudru, 1 całe jajko, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto piec w temp 180° C, ok. 15 min. Aż ciasto się zarumieni. 1litr kremówki ubić z 3 śmietankami fix i 1 cukrem waniliowym. Puszkę z mlekiem zagęszczonym słodzonym gotować 3h. Układać; ciasto kruche, śmietana, biszkopt, śmietana, karmel.