gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Książka Kucharska: Placek z truskawkami - szybkie i proste przepisy

Placek truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne ciasto z pianką truskawkową i kawałkami truskawek - idealne dla całej rodziny na upalne dni.

Placek truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek truskawkowy

 

  • Ciasto
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki

 

  • Nadzienie
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
  • 20 dag pokrojonych truskawek
  • 200 ml mleka

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placek truskawkowy
Białka ubić z solą. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Ubijając, dodawać żółtka. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 24/24 - pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Upieczone ostudzone ciasto przekroić na pół. Zimne mleko ubić z bitą śmietaną w proszku. Dodać rozpuszczone w wodzie i schłodzone galaretki. Masę ubić mikserem. Następnie dodać truskawki i delikatnie wymieszać. Na spód wylać masę truskawkową i przykryć drugim biszkoptem - lekko docisnąć. Wstawić na kilka godzin do lodówki- Gotowe posypać cukrem pudrem.
Placek truskawkowy
Pieczemy ciasto upieczone przekrawamy na 2 częśći
Placek truskawkowy
Ubijamy w zimnym mleku bitą śmietanę dodajemy galaretki
Placek truskawkowy
Na koniec do masy dodajemy pokrojone truskawki
Placek truskawkowy
Masę wylewamy na pierwszy biszkopt przykrywamy drugim