jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Placek z bananami w kremie waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

placek z bananami w kremie waniliowym, uwielbiany przez dzieci

Placek z bananami w kremie waniliowym

Składniki:

Placek z bananami w kremie waniliowym

 

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 12 dag cukru pudru
  • 2,5 dag rumu
  • NADZIENIE:
  • 6 bananów
  • sok z cytryny
  • KREM:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 12 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Placek z bananami w kremie waniliowym
Przesianą mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Wymieszać z cukrem, dodać rozmącone żółtko zmieszane z 1 łyżką zimnej wody i szybko zagnieść ciasto, tworząc kulę. Ciasto owinąćw ściereczkę, włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyłożyć ciastem okrągłą formę o karbowanych ściankach, nakłuć gęsto widelcem, aby spód nie wybrzuszył się. Piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Mąkę wymieszać z cukrem, rozprowadzić zimnym mlekiem 1/2 szklanki na gładką masę i zagotować na małym ogniu dolewając pozostałe mleko. Żółtka rozmącić z cukrem pudrem i powoli dodawać gorącą masę, stale mieszając. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej i bez przerwy mieszać trzymać na ogniu, aż do zagęszczenia kremu. Ostudzić. Obrane ze skórki banany pokrajać na plasterki, polać sokiem z cytryny i wymieszać. Ułożyć warstwę bananów na upieczonym spodzie, przykryć warstwą kremu, następnie położyć drugą warstwę owoców i przykryć pozostałym kremem. Przybrać plasterkami bananów ułożonymi w wieniec.

Tagi:

ciasto placek