Sposób przygotowania:
Placek z bananami w kremie waniliowym
Przesianą mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Wymieszać z cukrem, dodać rozmącone żółtko zmieszane z 1 łyżką zimnej wody i szybko zagnieść ciasto, tworząc kulę. Ciasto owinąćw ściereczkę, włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyłożyć ciastem okrągłą formę o karbowanych ściankach, nakłuć gęsto widelcem, aby spód nie wybrzuszył się. Piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Mąkę wymieszać z cukrem, rozprowadzić zimnym mlekiem 1/2 szklanki na gładką masę i zagotować na małym ogniu dolewając pozostałe mleko. Żółtka rozmącić z cukrem pudrem i powoli dodawać gorącą masę, stale mieszając. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej i bez przerwy mieszać trzymać na ogniu, aż do zagęszczenia kremu. Ostudzić. Obrane ze skórki banany pokrajać na plasterki, polać sokiem z cytryny i wymieszać. Ułożyć warstwę bananów na upieczonym spodzie, przykryć warstwą kremu, następnie położyć drugą warstwę owoców i przykryć pozostałym kremem. Przybrać plasterkami bananów ułożonymi w wieniec.