pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Placek z bezami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

ciasto z masą krówkową

Placek z bezami

Składniki:

Placek z bezami

 

  • BISZKOPT:
  • 8 jaja,
  • 4 łyżki mąka ziemniaczana,
  • 8 łyżek cukier,
  • 4 łyżki mąka krupczatka,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • PLACEK Z KREMEM:
  • 2 budyń śmietankowy,
  • 3 szklanki mleko,
  • 1/2 szklanki cukier,
  • 1 margaryna kostka,
  • 20 dag cukierki krówki,
  • 1/2 margaryna kostka,
  • dżem porzeczkowy

 

Sposób przygotowania:

Placek z bezami
BISZKOPT: Z jajek ubijamy pianę. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w temp. 180°C przez około 35 minut. PLACEK Z KREMEM: Krem: 2 budynie śmietankowe bez cukru ugotować na trzech szklankach mleka, pół szklanki cukru. Zimny budyń utrzeć z margaryną.Polewa krówkowa: 20 dag krówek ciągutek stopić z ½ kostki palmy. Biszkopt zrobiony wcześniej przekroić na pół. Jedną połowę wykładamy na spód i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, nakładamy ½ kremu, przykryć drugą połówką biszkoptu, położyć resztę kremu. Na kremie układamy 200 dag bezów i polewamy całość polewą krówkową.