Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placek z cukinii i wędzonego boczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Placek można podawać na gorąco z pikantnym sosem lub na zimno.

Placek z cukinii i wędzonego boczku

Składniki:

Placek z cukinii i wędzonego boczku

 

  • 1/2 kg cukinii
  • 6 jajek
  • 2 cebule
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżka szpinaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 20 dag żółtego sera
  • 100 ml oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Placek z cukinii i wędzonego boczku
Cukinię i ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i szpinak drobno posiekać. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i pieprzu. Żółtka zmiksować z olejem i szpinakiem, dodać mąkę, boczek, cukinię i żółty ser, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50-55 minut.