ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Placek z czarnymi jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Czas przyrządzenia: około 30 minut.

Placek z czarnymi jagodami

Składniki:

Placek z czarnymi jagodami

 

  • Gotowe mrożone półfrancuskie ciasto lub ciasto kruche na mazurki,
  • 1/2 kg mrożonych czarnych jagód,
  • 4 pełne łyżki cukru pudru z wanilią ewentualnie 1/4 l śmietany pełnotłustej,
  • trochę tartej bułki

Sposób przygotowania:

Placek z czarnymi jagodami
Ciasto tylko trochę rozmrozić, a następnie cienko rozwałkować. Wyłożyć nim dno i boki płaskiej teflonowej formy do kruchych ciast lub tortownicy, trochę ciasta pozostawić. Ciasto posypać tartą bułką, ułożyć na nim nie rozmrożone, ale opłukane i dobrze osączone z wody jagody. Nie słodzić jagód, Na wierzchu ułożyć ukośną kratę z pokrojonego w paski pozostałego ciasta. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i upiec na rumiano. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posypać obficie cukrem pudrem z wanilią. Oddzielnie podawać bitą śmietanę.