Sposób przygotowania:
Placek z czereśniami
Masło należy stopić, przestudzić, mleko podgrzać. Dodać pokruszone drożdże, rozpuścić. Do miski wsypać mąkę. Dodać jajko, 10 dag cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i likier. Wlać mleko z drożdżami i masło. Wszystkie składniki wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Blachę posmarować tłuszczem, przełożyć na nią ciasto. Przykryć, odstawić na kolejne 30 min w cieple miejsce. Czereśnie osaczyć na sitku. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem. Na cieście ułożyć czeresienki i kruche ciasteczka migdałowe, lekko przycisnąć, posypać cukrem z cynamonem. Piec 15-17 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Życzę Smacznego !