Sposób przygotowania:
Placek z jabłuszkami
CIASTO: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać proszek do pieczenia. Zrobić w tym dziurkę, wbić żółtka i dodać cukier. Następnie dodać do tego margarynę Wyrobić z tego ciasto. Na koniec dodać śmietanę. Przygotowane ciasto przełożyć na brytfannę. DO ŚRODKA: Jabłka obrać ze skórki, umyć. Zetrzeć na tarce. Przełożyć jabłka do garnka i wsypać do tego galaretkę w proszku. Gotować aż się składniki ze sobą połączą. Odstawić na chwilę do ostygnięcia. Przełożyć na ciasto. POSYPKA: Margarynę roztopić i odstawiać na chwilę. Do miski włożyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier i żółtka. Wymieszać to ze sobą. Wlać zimną margarynę. Wyrabiać aż posypka zrobi się miękka. Posypkę "potargać" na jabłka. Piec w 180 st przez ok. 45 minut.
Danuta Prorok