Sposób przygotowania:
Placek z rabarbarem
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek. Do margaryny dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na przemian z mąką dolewamy stopniowo mleko. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek, dodając szczyptę soli. Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do formy 35 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej tarta bułką. Na wierzchu kładziemy pokrojony na drobną kostkę rabarbar. Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni C. Gotowy i ostudzony placek posypujemy cukrem pudrem. Można polukrować lub polać czekoladowa polewą - jak kto lubi. SMACZNEGO :)