AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Placek z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kwaskowy placek rabarbarowy, w sam raz nadaje się do kawy. Wierzch najlepiej posypać cukrem pudrem, ale można też polać czekoladowa polewą.

Placek z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Placek z rabarbarem
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek. Do margaryny dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na przemian z mąką dolewamy stopniowo mleko. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek, dodając szczyptę soli. Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do formy 35 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej tarta bułką. Na wierzchu kładziemy pokrojony na drobną kostkę rabarbar. Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni C. Gotowy i ostudzony placek posypujemy cukrem pudrem. Można polukrować lub polać czekoladowa polewą - jak kto lubi. SMACZNEGO :)
Placek z rabarbarem
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym żółtku.
Placek z rabarbarem
Następnie dodajemy mąki z proszkiem, mleko i ubitą pianę z białek.
Placek z rabarbarem
Na blaszkę 35x25 cm wylewamy ciasto, układamy pokrojony na kawałeczki rabarbar.
Placek z rabarbarem
Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni C.