ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Placek z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedy pojawia się rabarbar, to trudno oprzeć się i nie zrobić ciasta. Chyba wszyscy lubią takie sezonowe ciasto.

Placek z rabarbarem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placek z rabarbarem

 

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1,5 szklanki maki jaglanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 g masła roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 3 budynie truskawkowe - 1 litr mleka

 

 

  • sok z małej cytryny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Placek z rabarbarem

ETAP 1:

Placek z rabarbarem
Placek z rabarbarem, budyniem truskawkowym i lukrem

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i wystudzić.
Budynie wymieszać w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać mleko z budyniem i ponownie zagotować.

Gotować i mieszać, aż masa zgęstnieje.

Rabarbar oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać roztopione masło . Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Większą część ciasta wylać do formy. Następnie wylać budyń.

Wyłożyć rabarbar i zalać pozostały ciastem . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 - 55 min.

Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem . Powstałym lukrem polać wystudzone ciasto.

Smacznego.