dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1189]

Placek z rabarbarem i truskawkami z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny drożdżowy placuszek z rabarbarem i truskawkami, obsypany migdałową kruszonką. Zdecydowanie polecam.

Placek z rabarbarem i truskawkami z kruszonką

Składniki:

Placek z rabarbarem i truskawkami z kruszonką

 

Krusoznka:

  • 1 - 2 łyż masła
  • 5 dag płatków migdałowych
  • ok 2 łyż mąki
  • 2 łyż cukru

Sposób przygotowania:

Placek z rabarbarem i truskawkami z kruszonką

Krok 1:

Placek z rabarbarem i truskawkami z kruszonką
Drożdże dokładnie rozpuszczamy w ciepłym mleku.

W 1/2 szkl ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z dodatkiem 1 łyż cukru i mąki.

Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 5 minut.

Krok 2

Placek z rabarbarem i truskawkami z kruszonką
Dokładnie zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy mąkę i szczyptę soli.

Wlewamy drożdże i rozpuszczone masło. Dodajemy pozostałe mleko i zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od dłoni i miski ok 10 - 15 minut.

Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut w ciepłe miejsce.

Krok 3:

Placek z rabarbarem i truskawkami z kruszonką
Na cieście układamy owoce i posypujemy kruszonką.

Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem aby puścił sok. Truskawki rozmrażamy i odcedzamy z nadmiaru soku. Ciasto wykładamy na formę.

Na cieście układamy truskawki i odcedzony z nadmiaru soku rabarbar.

Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy (płatki migdałowe wcześniej kruszymy).

Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.

Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.

Smacznego!