Sposób przygotowania:
Placek z rabarbarem i truskawkami z kruszonkąKrok 1:
W 1/2 szkl ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z dodatkiem 1 łyż cukru i mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 5 minut.
Krok 2
Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy mąkę i szczyptę soli.
Wlewamy drożdże i rozpuszczone masło. Dodajemy pozostałe mleko i zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od dłoni i miski ok 10 - 15 minut.
Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut w ciepłe miejsce.
Krok 3:
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem aby puścił sok. Truskawki rozmrażamy i odcedzamy z nadmiaru soku. Ciasto wykładamy na formę.
Na cieście układamy truskawki i odcedzony z nadmiaru soku rabarbar.
Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy (płatki migdałowe wcześniej kruszymy).
Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!