AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Książka Kucharska: Placek z truskawkami - szybkie i proste przepisy

Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne połączenie słodkich truskawek z kwaśnym rabarbarem, z dodatkiem aromatycznej cynamonowej kruszonki.

Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Najpierw szykujemy kruszonkę - wszystkie składniki dokładnie mieszamy i rozgniatamy palcami na drobne grudki. Wstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na drobną kostkę. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto wylewamy na blaszkę 35 x 25 cm wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką ( ewentualnie wyłożoną papierem do pieczenia ). Na wierzchu układamy rabarbar i truskawki. posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 55-60 minut w temp. 180 stopni C. Najsmaczniejsze jest świeże, ciepłe i chrupiące. SMACZNEGO :)
Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Do masła utartego z cukrem dodajemy po jednym jajku oraz mąkę z proszkiem i solą.
Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Ciasto wykładamy na blaszkę 35x25 cm posmarowaną tłuszczem i posypaną tarta bułką.
Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Na cieście układamy pokrojony rabarbar i truskawki, posypujemy kruszonką.
Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Pieczemy około 55-60 minut w temp. 180 stopni C.