migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Placki cukiniowo-czosnkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne chrupiące placuszki z cukinii z posmakiem czosnku.Dobre na obiadek jak i na kolację. odałam je z kleksem gęstego jogurtu.

Placki cukiniowo-czosnkowe

Składniki:

Placki cukiniowo-czosnkowe

 

  • 2 cukinie (ja dałam żółtą i zieloną razem ważyły 600 g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 4-5 łyżek maki pszennej
  • sól do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki cukiniowo-czosnkowe
Cukinie dokładnie umyć, nie obierać ze skórki, odkroić tylko końcówki. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na sitko. Lekko posolić, wymieszać i odstawić na 1 godzinkę aby puściły sok. Do miski wbić jajka i roztrzepać widelcem. Następnie dodać mąkę i mleko oraz dobrze odciśniętą ze soku cukinię. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i czosnkiem granulowany, soli nie za dużo bo cukinia już będzie słonawa. Gdyby masa była zbyt rzadka można dosypać jeszcze trochę mąki. Patelnię z olejem rozgrzać. Na stępnie łyżką nakładać masę i uformować cienkie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolo i. osączyć na papierowym ręczniku.