Sposób przygotowania:
Placki cukiniowo-marchewkowe z fetą
-Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczach. -Posolić i odstawić na ok. 20 minut. -Dobrze odcisnąć i przełożyć do miski. -Marchewkę zetrzeć, połączyć z cukinią -Ser feta dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do miski z warzywami. -Wbić jajko, wsypywać mąkę regulując stopniowo gęstość ciasta. -Dodać miętę ,czosnek i przyprawy. -Składniki wymieszać. -Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. -Na patelni teflonowej rozgrzać trochę oleju. -Nakładać porcjami masę i na średnim ogniu smażyć z obu stron owalne placuszki . -Po upieczeniu przełożyć na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. -Podawać na gorąco lub na zimno z sosem jogurtowym koperkowo -czosnkowym.
edytaha
kołczu