eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Placki dyniowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam placki dyniowe z dodatkiem ziemniaków. Placki podałam z kwaśną śmietaną. Placki były chrupiące i pyszne.

Placki dyniowe Eli

Składniki:

Placki dyniowe Eli

warzywa

pozostałe składniki

dodatki

Sposób przygotowania:

Placki dyniowe Eli

przygotowanie składników

Placki dyniowe Eli
Obraną dynię zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Dynię obrać ze skóry i nasion. Zetrzeć dynię na tarce z małymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Placki dyniowe Eli
Obraną cebulę i czosnek zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Cebule i czosnek obrać z łupinek. Cebule pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Placki dyniowe Eli
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody. Wodę po odstaniu zlać z nad skrobi.

przygotowanie składników cd

Placki dyniowe Eli
Do miski z dynią dodać pozostałe składniki placków.

Do miski z dynią, dodać ziemniaki, odstaną skrobię, mąkę pszenną, jajka, cebulę z czosnkiem i przyprawę. Dodać sól, pieprz i imbir do smaku.

przygotowanie placków

Placki dyniowe Eli

Ciasto na placki dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i kłaść okrągłe porcje ciasta. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki kłaść na ręczniku papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podawać z kleksem kwaśnej śmietany.

Smacznego!