Sposób przygotowania:
Placki dyniowe Eliprzygotowanie składników
Dynię obrać ze skóry i nasion. Zetrzeć dynię na tarce z małymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Cebule i czosnek obrać z łupinek. Cebule pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody. Wodę po odstaniu zlać z nad skrobi.
przygotowanie składników cd
Do miski z dynią, dodać ziemniaki, odstaną skrobię, mąkę pszenną, jajka, cebulę z czosnkiem i przyprawę. Dodać sól, pieprz i imbir do smaku.
przygotowanie placków
Ciasto na placki dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i kłaść okrągłe porcje ciasta. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki kłaść na ręczniku papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podawać z kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!