Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Placki na pół ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

smaczne placki ziemniaczane z cukinią

Placki na pół ziemniaczane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki na pół ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Placki na pół ziemniaczane
Wszystkie warzywa obieramy, z cukini wydrążamy środek z ziarenkami. Zarówno cukinie jak i ziemniaki ucieramy na tarce o grubych ale wąskich oczkach, ponadto cukinie należy dokładnie odcisnąć. Do startych warzyw dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajka, makę oraz trochę pieprzu do smaku - dokładnie mieszamy. Na patelnie wlewamy sporą ilość oleju i gdy się już dobrze rozgrzeje nakładamy łyżką zgrabne placuszki, które lekko dociskamy - smażymy na rumiany kolor po obu stronach
Placki na pół ziemniaczane
cukinia musi być dobrze odcisnieta inaczej ciasto sie nie bedzie 'ścinać'
Placki na pół ziemniaczane
Jeśli placki się rozwalają nalezy dodac jeszcze jedno jajko lub troche mąki
Placki na pół ziemniaczane
Etap 3