thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Placki naan

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, chrupiące pieczywo naan - idealne do potraw kuchni indyjskiej i nie tylko

Placki naan

Składniki:

Placki naan

 

  • 250 g mąki + do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek + do wysmarowania
  • czarny sezam

 

Sposób przygotowania:

Placki naan
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Ciepłe mleko wymieszać z oliwą. W mące zrobić dołek, dodać mleko. Wymieszać delikatnie dłonią. Powstałą masę wyłożyć na blat, wyrabiać gładkie ciasto przez ok. 8 minut, podsypując mąką w razie potrzeby. Kule nasmarować oliwą. Włożyć do ciepłego, wyłączonego piekarnika lub w inne ciepłe miejsce, na 15 min do wyrośnięcia. Kule podzielić na 8-10 części, w zależności od tego jakie chcemy mieć placki, mniejsze czy większe. Mogą być podłużne lub okrągłe. Rozwałkować drewnianym wałkiem na cienkie placki, posypać każdy sezamem, przydusić, ponakłuwać widelcem.
Piekarnik nagrzać dobrze do 230 stopni, włączyć też opcję broil - grzanie od góry. Chlebki piekłam na kamieniu. Piec ok. 2 minut, obserwować - gdy będą już brązowe pęcherzyki - znaczy, że pieczywo naan jest już dobre. Można przed podaniem posmarować lekko oliwą.

Tagi:

dania placki