ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Placki ruskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla fanów ruskich pierogów

Placki ruskie

Składniki:

Placki ruskie

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ruskie
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, studzimy. Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy chłodne ziemniaki oraz ser, tak aby już w trakcie mielenia zmieszały się ze sobą. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy się usmaży, przekładamy ją do masy serowo – ziemniaczanej. Wszystko razem mieszamy, dodajemy 1 jajko, ponownie mieszamy, doprawiamy masę solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę bułki tartej, aby uzyskać właściwą konsystencję. Z gotowej masy lepimy małe kotlety, które moczymy w rozkłóconym jaju oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanej oliwie z obu stron.