LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Placki ryżowe z groszkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre placuszki z groszkiem.

Placki ryżowe z groszkiem.

Składniki:

Placki ryżowe z groszkiem.

 

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • po pół łyżeczki soli i curry
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • ewentualnie śmietana do polania gotowych placków.

Sposób przygotowania:

Placki ryżowe z groszkiem.
Do miski wrzuć ugotowany ryż, wbij do niego jajko, dodaj mąkę, masło, proszek do pieczenia, dokładnie odsączony z zalewy groszek konserwowy i przypraw do smaku przyprawami i solą. Następnie wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Placki kładz łyżką na gorący olej. Smaż je z obu stron na złoto. Podawaj ze śmietaną.