Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Placki ryżowe z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny sposób na wykorzystanie ugotowanego ryżu. Doskonałe dla dzieci i nie tylko.

Placki ryżowe z groszkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki ryżowe z groszkiem

 

  • 1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko,
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła miękkiego
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • papryka czerwona mielona

 

Sposób przygotowania:

Placki ryżowe z groszkiem
 Ryż gotujemy na sypko lub wykorzystujemy pozostały z przygotowania innego dania. W jednej misce łączymy wszystkie składniki dokładnie mieszając ze sobą . Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy po dwie łyżki masy na porcje i smażymy rumiane placki z obu stron. Podajemy z dowolnym dipem lub same zraz po przygotowaniu.
Placki ryżowe z groszkiem
Składniki łaczymy ze soba by powstała jednolita masa.
Placki ryżowe z groszkiem
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.