apetyczna_ania

apetyczna_ania

Kucharz
[Przepisów: 8]

Placki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po prostu pyszne wspomnienie lata :)

Placki z cukinii

Składniki:

Placki z cukinii

 

  • 1. Dwie średniej wielkości cukinie
  • 2. Por
  • 3. Pęczek koperku
  • 4. 2 jajka
  • 5. Mąka pszenna
  • 6. Gazowana woda mineralna
  • 7. Przyprawy - sól, zioła, pieprz ziołowy, sos sojowy, papryka
  • 8. Ewentualnie ser typu parmezan
  • 9. Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii
1. Cukinie obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeżeli jest młoda, można z pestkami), odsączyć na sicie
2. Pora pokroić w cienkie półplasterki
3. Koperek posiekać
4. W misce wymieszać jajka, mąkę, wodę mineralną - do uzyskania ciasta o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego
5. Dodać cukinię, pora, koperek (ewentualnie trochę sera)
6. Wymieszać i przyprawić
7. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placki z obu stron na złoty kolor
8. Podawać same lub z sosem, np. warzywnym

Ciasto zawsze robię "na oko". Im więcej cukinii i im mniej ciasta, tym lepsze. Podobne jadłam w krakowskiej restauracji wegetariańskiej Vega przy ul. Krupniczej, ale zdaje mi się, że w tamtych były jeszcze ziemniaki. Moim zdaniem takie są lepsze.